Jasmijnrijst uit Cambodja

In Cambodja maken we deel uit van een interessant project dat het inkomen van biologische rijstboeren verbetert met behulp van Blockchain. Cambodja is een laag inkomensland in Azië waar landbouw nog steeds de basis is van de economie met 54% van de bevolking die er hun inkomen mee verdienen. De meeste Cambodjaanse boeren zijn kleine boeren met minder dan twee hectare per huishouden, die traditionele productietechnieken gebruiken.

Het BlocRice project

Met steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), SanoRice, Udea, AmruRice, Oxfam Novib, Schuttelaar & Partners en DO IT ORGANIC zetten we ons in om de productieketen van biologische Cambodjaanse rijst transparant, duurzaam en eerlijk te maken.

De focus van het project ligt op het verhogen van het inkomensniveau van Cambodjaanse rijstboeren, zodat zij in de toekomst een leefbaar inkomen kunnen bereiken. Bij de start van het project ervaren de boeren een inkomensgat van 31%. De komende jaren werken we samen met 500 kleinschalige boeren in de Cambodjaanse provincie Preah Vihear en geven we hen tools om het gat te dichten en een leefbaar inkomen te bereiken.

Transparante waardeketen

De waardeketen van jasmijnrijst is niet transparant, terwijl boeren verlies lijden en consumenten meestal niet op de hoogte zijn van problemen in de waardeketen. Prijzen worden dagelijks op lokaal niveau bepaald en kunnen fluctueren, waardoor boeren onzeker zijn over hun inkomen en niet kunnen plannen of investeren. In feite verdienen ze net genoeg om in hun levensonderhoud te voorzien, maar niet genoeg om uit hun impasse te komen.

Het project benadert het thema leefbaar inkomen door het transparantieprobleem aan te pakken met blockchaintechnologie in combinatie met lokale technische ondersteuning om de rijstkwaliteit en de empowerment van boeren in de waardeketen te verbeteren.  Als je meer wilt weten over het BlocRice-project, bekijk dan de website en consumentenapp: https://www.blocrice.org/blocrice/empowering_smallholder_farmers

We zijn blij dat we deze boeren kunnen helpen met onze service en kennis van de markt. Als je geïnteresseerd bent in onze jasmijnrijst van dit project, vraag dan expliciet naar de BlocRice rijst en je draagt ook bij aan een beter inkomen voor de rijstboeren.

PRODUCTEN DIE WE BETREKKEN VAN HET BLOCRICE-PROJECT

Kies je taal