Cashewnoten uit Tanzania

Tanzania is de op acht na grootste producent van cashewnoten ter wereld. Tanzaniaanse cashewnoten staan bekend om hun romige smaak en witte uiterlijk.

Lokaal geoogst en verwerkt

90% van alle cashewnoten in de dop worden naar Azië vervoerd om daar verder gekraakt en gesorteerd te worden. Onze cashewnoten niet. Onze noten zijn 100% Tanzaniaans. Onze Tanzaniaanse cashewnoten worden lokaal verwerkt en rechtstreeks vanuit Tanzania naar Rotterdam verscheept.

Het kraken en sorteren van de cashewnoten in Tanzania is niet alleen beter voor het milieu, maar draagt ook bij aan de werkgelegenheid van lokale Tanzanianen. Honderden kleinschalige boeren leveren elke oogst hun cashewnoten in de dop aan de fabriek. De boeren worden ondersteund door specialisten om hun opbrengst en kwaliteit elk jaar te verhogen. In de lokale fabriek wordt de schil met hitte verwijderd en op grootte gesorteerd. Alle noten worden handmatig gesorteerd en dat is vrij uniek. Onze cashewnoten hebben een eersteklas kwaliteit.

De appel en de noot

De cashewboom groeit het best in een tropisch klimaat. Omdat Tanzania dicht bij de evenaar ligt, heeft het een perfect klimaat om cashewbomen te verbouwen. In Vietnam en India worden cashewnoten geoogst van januari tot mei. De cashewnoten uit Tanzania worden geoogst van oktober tot december. Cashewnoten groeien onder de cashewappel. Eén appel staat gelijk aan één noot. De cashewappel kan ook worden geconsumeerd, maar alleen lokaal vanwege de korte houdbaarheid.

Toepassing van de cashewnoot

Cashewnoten zijn een uitstekende bron van antioxidanten. Cashewnoten zijn ook rijk aan onverzadigde vetten, mineralen en eiwitten. Cashewnoten kunnen geroosterd en ongeroosterd gebruikt worden. Geroosterde cashewnoten zijn heerlijk als snack op zichzelf of in een mix met andere noten. Ongebrande cashewnoten kunnen worden geweekt en gepureerd om heerlijke plantaardige kaas, room, boter, poeder, yoghurt of melk te maken. Cashewnoten zijn ook een ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen en functionele voedingsproducten, zoals ontbijtgranen, noten- en fruitrepen en gebak. Daarnaast doen ze het goed als toevoeging aan salades, smoothies, roerbakgerechten en andere gerechten die gebruikt worden om de maaltijden te verrijken.

Meer weten over cashews?

Kies je taal