Biologisch, wat is dat nou precies?

Wandel een willekeurige supermarkt binnen en de termen ‘biologisch’ en ‘organic’ vliegen je om de oren, maar wat zegt 't nou helemaal?

Biologisch (organic, in 't Engels) is een manier van voedsel produceren. En die manier? Die is 'zo natuurlijk mogelijk'. Oftewel: geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen genetisch gemodificeerde organismen, geen toevoegingen van chemische kleur,- geur-, en smaakstoffen, alléén E-nummers van natuurlijke oorsprong zijn toegestaan.

Dat wil zeggen:

  • Alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen: Denk aan uienolie tegen wortelvliegen, kippen tegen onkruid of lieveheersbeestjes tegen luizen. Daardoor zitten er minder/geen resten van chemische bestrijdingsmiddelen op biologisch eten. En natuurlijk, geen gebruik van kunstmest.

  • Echte ingrediënten: Dus geen citroenconcentraat maar versgeperste biologische citroen in het citroensapflesje. Geen pastasaus op basis van tomatenpuree, water en kruidenextracten, maar van echte, biologische tomaten en met echte, biologische kruiden als oregano en peterselie. Je krijgt dus de kwaliteit waarvoor je betaalt.

  • GMO-vrij: GM-watte? Niet genetisch gemodificeerd. 

  • Meer voedingswaarden: Biologische gewassen (granen, fruit, groente) bevatten 20 tot 40 procent meer antioxidanten en in biologische producten zitten vaak hogere concentraties vitamine C en omega-3-vetten.

  • Minder bewerkt: Denk aan kokosmelk zonder guar- of xantaangom en andere gekke verdikkers. En bonen in blik zonder synthetisch zout maar met echt zeezout. Dus wil je zo onbewerkt mogelijk eten? Kies dan biologisch. 

  • Wisselbouw: Boeren wisselen de gewassen die ze in een veld planten in de loop van de tijd af. Dit helpt de bodem gezond te houden, houdt plagen en ziekten op afstand en verhoogt de algehele opbrengst van gewassen.

  • Natuurlijke E-nummers: Van de ruim 350 E-nummers die er zijn, mogen er maar 50 worden gebruikt. En dan alléén als het essentieel is voor het maken van een product en natuurlijk is. Vitamine C (E300) bijvoorbeeld, dat wordt gebruikt als antioxidant om zo het product langer goed te houden.

En zo is er nog een 100-pagina’s tellende lijst aan dingen waar biologische producten aan moeten voldoen. Mocht je die willen lezen, dan moet je hier zijn. Maar in feite komt het neer op dit: kies je voor biologisch, dan kies je voor een sector die zorgt draagt voor het milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren én mensen. 

Kies je taal