Bulgur en couscous recepten

Mediterrane bulgursalade met kikkererwten en munt

Deze frisse en voedzame bulgursalade is perfect als lichte maaltijd, bijgerecht of als lunch om mee te nemen.

Ingrediënten (2-3 porties)

  • 100 g bulgur
  • 250 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 200 gr La Bio Idea kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • ½ komkommer, in blokjes
  • ½ rode paprika, in blokjes
  • 6 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 1 handje verse munt en peterselie, fijngehakt
  • 50 g feta (of vegan alternatief)
  • 1 el citroensap
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de bulgur in 2,5 delen water gedurende 7 minuten. Laat daarna 10 minuten afgedekt staan en roer los met een vork.
  2. Meng de bulgur met olijfolie, citroensap, komijnpoeder, paprikapoeder, zout en peper.
  3. Voeg de kikkererwten, komkommer, paprika, cherrytomaatjes en lente-ui toe en meng goed.
  4. Verkruimel de feta erover en garneer met verse munt en peterselie.
  5. Serveer direct of bewaar afgedekt in de koelkast voor een frisse maaltijd later.

Volkoren couscous met kaneel, honing en fruit

Dit verwarmende en lichtzoete gerecht is perfect als ontbijt.

Ingrediënten

  • 100 g volkoren couscous
  • 150 ml warme (plantaardige) melk of water
  • 1 el honing of ahornsiroop
  • ½ tl kaneel
  • 1 handje rozijnen of gehakte dadels
  • 1 appel of peer, in blokjes
  • 1 el gehakte noten (bijv. amandelen of walnoten)

Bereidingswijze

  1. Doe de volkoren couscous in een schaal en giet de warme melk of het warme water erover. Dek af en laat 5 minuten wellen.
  2. Roer de couscous los met een vork en meng de honing, kaneel en rozijnen erdoor.
  3. Voeg de stukjes appel of peer toe en bestrooi met gehakte noten.
  4. Serveer warm of lauwwarm en geniet van dit voedzame ontbijtgerecht!

Mediterrane volkoren couscous met gegrilde groenten en feta

Deze smaakvolle en voedzame couscoussalade is perfect als lunch of lichte avondmaaltijd.

Ingrediënten (2 personen)

  • 100 g volkoren couscous
  • 150 ml kokend water
  • ½ courgette, in plakjes
  • ½ paprika, in reepjes
  • ½ aubergine, in blokjes
  • 50 g feta (of vegan alternatief)
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 tl citroensap
  • 1 handje verse peterselie of munt, fijngehakt

Bereidingswijze

  1. Doe de volkoren couscous in een schaal en overgiet met het kokende water. Dek af en laat 5 minuten wellen.
  2. Roer de couscous los met een vork en voeg een scheutje olijfolie toe.
  3. Verhit een grillpan of oven en grill de courgette, paprika en aubergine tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
  4. Meng de gegrilde groenten door de couscous en breng op smaak met komijn, paprikapoeder, citroensap en zout & peper.
  5. Verkruimel de feta erover en garneer met verse kruiden.
  6. Serveer direct of bewaar als een heerlijke meeneemlunch!

Parelcouscous met citroen, dille, komkommer en witte kaas

Ingrediënten (2 personen)

  • 150 g parelcouscous
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 ml groentebouillon
  • ½ komkommer, in blokjes
  • 100 g witte kaas (of feta), verkruimeld
  • 1 bosuitje, fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes (optioneel, voor wat pit)
  • 1 handje verse dille, grof gehakt
  • Rasp en sap van ½ citroen
  • Versgemalen peper
  • Extra vergine olijfolie (naar smaak)

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie in een pan, voeg de parelcouscous toe en rooster 2-3 minuten tot licht goudbruin.
  2. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook en laat 10-12 minuten zachtjes koken met deksel. Laat daarna even rusten en roer los.
  3. Laat afkoelen tot lauw of koud.
  4. Voeg komkommer, bosui, kappertjes, citroenrasp en -sap, en de helft van de witte kaas toe aan de couscous.
  5. Schep de dille erdoor, breng op smaak met peper en eventueel nog wat citroensap of olijfolie. Verkruimel de rest van de witte kaas erover. Eet smakelijk!

Meer lekkere dingen maken? 

Kies je taal